Remuntada del Tenes – Tram 5/5

5a.Etapa final i dinar de germanor, pel diumenge dia 19 de juny de 2016:

De l’Espai de Llar d’infants, Punt d’Informació i Pavelló de Castellcir a la Collada, final de la Remuntada, capçalera més septentrional de la conca del riu Tenes, i arribada a Collsuspina, lloc de recollida dels excursionistes.

Punt de sortida: Plaça de l’Abat Escarré, Castellcir –> Punt de Sortida

-Per aquesta 5a. etapa final de la Remuntada, dues opcions d’inscripció:

  1. Inscripció anticipada normal, com en la resta de la Remuntada. Opcions de BUS, Assegurança d’accidents temporal. Obert a tothom.
  2. Opcional , amb un suplement de 10 euros en la inscripció anticipada per participant,els interessats-ades podran disposar d’un menú de dinar de germanor i un obsequi de la Remuntada. Lloc: a partir de les 14:00h., al Pavelló de Castellcir, punt d’inici de l’etapa final.

mapa5

[icon type=”fa fa-cloud-download” color=”#dd3333″] Descarrega’t el fitxer Cartell Remuntada Tenes 2016

Recorregut de 14kms. i 425mts. de desnivell positiu. Ja que hi som, ens desviarem per esmorzar a la fageda de la Sauva Negra.

Descripció:
En la 5a. etapa, Castellcir, terme de la nova comarca del Moianès, agafarem la pista que

hi ha al costat del parc de l’Espai de Llar d’Infants, i baixarem a la riera de Castellcir per pista i corriols. Situats a cal Jaumet, marge dret, davant de la represa, amb vistes al marge esquerra de l’església vella o de Sant Andreu de Castellcir, iniciem la remuntada cap a ca l’Antoja. Per pista per sobre d’aquesta masia, deixem a la nostra dreta, embassament i bosc de la Serra de Roca-Sitjana. Seguim per pista principal, deixant a la dreta, el segon desviament que ens havia portat a visitar el Castell de Castellcir o de la Popa.

Més endavant, des de la pista, a la dreta, al fons del camp, sobresurt la Torrassa dels Moros, i no gaire lluny, es troba la poua de la Torrassa dels Moros o poua de ca l’Antoja, i enlairant les vistes, el Castell encimbellat.
Admirant el lloc, a partir d’aquest indret, no és estrany veure, el vol de l’àliga marcenca. Seguim remuntant, enclotats per pista principal, en un espai tranquil, arribarem al Pas de la Tuna, pas o gual, del camí rural que ressegueix la riba dreta del torrent de Sauva Negra. Més al nord, trobarem el Pas de la Casanova, indret on la roca natural fa una plataforma on conflueixen el camí i el torrent. Hi ha mostres de forats on es menciona que es deuria clavar els pilars de fusta de l’antiga passera, per a vianants per facilitar el pas quan hi davallava més aigua per la riera.
Més endavant, bifurcació de la pista, a l’esquerra, és per on continuarem després remuntant. Ara agafarem a la dreta, obrint la tanca metàl.lica, i ens endinsarem a la

singularitat vegetal de la comarca, la fageda de la Sauva Negra, declarat espai d’interés natural. Esmorzarem en aquesta obaga, a peu de corriol fitat, que s’enfila a la Font de la Sauva Negra, cor de la fageda.
Deixarem, la singularitat d’aquest indret, retornant a la bifurcació anterior, per retornar al bosc climàtic que predomina a bona part de la comarca, que és la roureda de roure martinenc, amb sotabosc de boix. Aquesta és la comunitat vegetal que es troba a les zones més fresques i humides. A les zones més seques i càlides es troben les pinedes de pi roig amb alguns bosquets d’alzina muntanyenca.

Remuntant la pista principal, passat el torrent de la Sauva Negre, a la dreta, obrirem una tanca de fil de pastor elèctric, i arribem a la Font del Barbot, suggència d’aigua de rieres del subsòl. Més endavant, la poua de glaç de la Font del Barbot. a la dreta de la pista forestal, sense volta.

Desfem el camí i retornem a la pista principal anterior, i remuntem el torrent del Soler. Arribem a la pista, que a l’esquerra si pugem, hi ha la parròquia de Santa Coloma Sasserra, que la formava una quinzena de cases de pagès, quan es va agregar a mitjans del s. XIX a la parròquia de St. Andreu de Castellcir . Si pugem, trobarem el conjunt format per l’església, que data del s. XI, que té unit el mas Giol i el cementiri a l’altre costat, i un prat amb un roure monumental, una creu de pedra i una gran rectoria a l’extrem del prat.

Sense pujar-hi, en aquest punt anirem a la dreta, deixant la pista descrita que puja a Santa Coloma Sasserra , i remuntem termejant Collsuspina (Moianès) i Balenyà (Osona). Trobarem a la dreta les basses del Soler, i seguint amunt per pista principal, a la dreta, el mas Mirambell enlairat.

La pista guanya alçada per bosquet, i on podrem observar en els marges, a partir d’aquesta cota, altitud 840m, vàries espècies de flora, però en destacarem pel microclima d’aquest punt, el desenvolupament de la carlina daurada.
Ja fem els últims revolts que menen a la pista que va per dalt la carena, i que quan la trobem, a la dreta ens duu a la casa de la Collada, punt més septentrional de la conca del riu Tenes, per poc troç, terme de Balenyà, objectiu que ens vàrem proposar per la Remuntada a peu de riu Tenes. A sobre de la casa, observem el turó rocós, anomenat La Creu de 994m. Ens trobem aprox. a uns 950 m. d’alçada, a prop del Coll de la Pollosa. En aquest punt, cap al Est, les aigües menen cap a riu Llobregat ( riera de Fontscalents), i al Nord-Est, cap al riu Congost.
Proseguim la caminada, cap a l’esquerre pel sender de la Collada amb magnífiques vistes del Pirineu al fons, amb el Puigmal i el Canigó, i més propers, el Puigsacalm, els cingles d’Aiats, el Far, el Montseny, i a mesura que ens apropem a Collsuspina, les prespectives sobre Gallifa, Sant Llorenç del Munt, Montserrat i Moià.

Pel sender de la Collada, direcció a Collsuspina, passarem pel bosc de Casanovas,
bosc de roures on hi trobarem isolats, 3 roures monumentals alineats, i entrarem pel antic camí Ral de Manresa a Vic que mena al carrer Major i nucli antic , desenvolupat al s. XVIII, a partir de diversos hostals situats arrant del camí Ral, aprofitant l’auge econòmic que comportava el fet de ser un lloc estratègic de pas.
Arribats a Collsuspina, donem per finalitzada, la Remuntada a peu del riu Tenes, 5 etapes, de grans contrastos, i el riu com a guia.
Gràcies a tothom…

 

Horaris, inscripcions, normativa, dinar de Germanor i mapa per la 5a. etapa:

  • El lloc de trobada, serà davant de la Llar d’infants, punt d’informació i Pavelló de Castellcir, a les 7:45h.
  • Sortida a les 8:00h. Es preveu arribar a Collsuspina a les 13:00h. aprox. A partir d’aquesta hora, hi haurà disposició de BUS, per retornar a Castellcir, punt d’inici, pels participants que hagin fet la reserva.
  • Cal dur esmorzar, beguda, roba i calçat adequat, per a caminar unes 4 hores aprox..
  • Cal fer la inscripció anticipada per aquesta etapa.
  • En la propaganda hi ha 4 possibilitats de preus d’inscripció, Adult i Menor, on s’ofereix
  • per part de l’organització un compte i un e-mail, per sol.licitar amb el preu, el transport de BUS pel caminador que ho vulgui i assegurança d’accidents temporal d’un dia pels caminadors que no en tinguin (obligatòria). El dijous inclòs, abans de l’ etapa, es tancarà el període d’inscripció. Cal enviar a l’e-mail facilitat, el full d’ingrés i les dades següents de cada participant: nom, cognoms i DNI, per tal de facilitar l’Organització de La Remuntada.
  • Per aquesta etapa, 5ena. i final, de Castellcir-la Collada-Collsuspina, un cop realitzada, a partir de les 14:00h, al Pavelló de Castellcir, lloc del punt de sortida de l’etapa, a tots els participants i amics que ho desitgin, en el moment de fer la inscripció anticipada, afegint un suplement de 10 euros per participant, inclou un menú de dinar de Germanor i obsequi de la Remuntada.L’Organització, vol agraïr, un cop més, en aquesta etapa, als propietaris que ens cedeixen pas per poder fer aquesta ruta, com pel pas en els respectius termes i magnífica col.laboració dels respectius Ajuntaments de Castellcir i Collsuspina.

Related Posts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *