Skip to main content

Audiovisual “Entre el cel i la terra”

-Benvolguts-udes socis-es,

Pel proper, divendres dia 17 de novembre de 2017, dins el calendari d’activitats de la Festa Anyal de Tardor de l’Ateneu l’Aliança, a les 20:00h, a la sala de l’Ateneu l’Aliança de lliçà d’Amunt, us proposem l’audiovisual “Entre el cel i la terra” a càrrec de l’alpinista català Xavi Mètal.

Us adjuntem el cartell de l’audiovisual.

Us hi esperem!!!!

Salutacions,

Remuntada del Tenes – Tram 5/5

5a.Etapa final i dinar de germanor, pel diumenge dia 19 de juny de 2016:

De l’Espai de Llar d’infants, Punt d’Informació i Pavelló de Castellcir a la Collada, final de la Remuntada, capçalera més septentrional de la conca del riu Tenes, i arribada a Collsuspina, lloc de recollida dels excursionistes.

Punt de sortida: Plaça de l’Abat Escarré, Castellcir –> Punt de Sortida

-Per aquesta 5a. etapa final de la Remuntada, dues opcions d’inscripció:

 1. Inscripció anticipada normal, com en la resta de la Remuntada. Opcions de BUS, Assegurança d’accidents temporal. Obert a tothom.
 2. Opcional , amb un suplement de 10 euros en la inscripció anticipada per participant,els interessats-ades podran disposar d’un menú de dinar de germanor i un obsequi de la Remuntada. Lloc: a partir de les 14:00h., al Pavelló de Castellcir, punt d’inici de l’etapa final.

mapa5

Descarrega’t el fitxer Cartell Remuntada Tenes 2016

Recorregut de 14kms. i 425mts. de desnivell positiu. Ja que hi som, ens desviarem per esmorzar a la fageda de la Sauva Negra.

Descripció:
En la 5a. etapa, Castellcir, terme de la nova comarca del Moianès, agafarem la pista que

hi ha al costat del parc de l’Espai de Llar d’Infants, i baixarem a la riera de Castellcir per pista i corriols. Situats a cal Jaumet, marge dret, davant de la represa, amb vistes al marge esquerra de l’església vella o de Sant Andreu de Castellcir, iniciem la remuntada cap a ca l’Antoja. Per pista per sobre d’aquesta masia, deixem a la nostra dreta, embassament i bosc de la Serra de Roca-Sitjana. Seguim per pista principal, deixant a la dreta, el segon desviament que ens havia portat a visitar el Castell de Castellcir o de la Popa.

Més endavant, des de la pista, a la dreta, al fons del camp, sobresurt la Torrassa dels Moros, i no gaire lluny, es troba la poua de la Torrassa dels Moros o poua de ca l’Antoja, i enlairant les vistes, el Castell encimbellat.
Admirant el lloc, a partir d’aquest indret, no és estrany veure, el vol de l’àliga marcenca. Seguim remuntant, enclotats per pista principal, en un espai tranquil, arribarem al Pas de la Tuna, pas o gual, del camí rural que ressegueix la riba dreta del torrent de Sauva Negra. Més al nord, trobarem el Pas de la Casanova, indret on la roca natural fa una plataforma on conflueixen el camí i el torrent. Hi ha mostres de forats on es menciona que es deuria clavar els pilars de fusta de l’antiga passera, per a vianants per facilitar el pas quan hi davallava més aigua per la riera.
Més endavant, bifurcació de la pista, a l’esquerra, és per on continuarem després remuntant. Ara agafarem a la dreta, obrint la tanca metàl.lica, i ens endinsarem a la

singularitat vegetal de la comarca, la fageda de la Sauva Negra, declarat espai d’interés natural. Esmorzarem en aquesta obaga, a peu de corriol fitat, que s’enfila a la Font de la Sauva Negra, cor de la fageda.
Deixarem, la singularitat d’aquest indret, retornant a la bifurcació anterior, per retornar al bosc climàtic que predomina a bona part de la comarca, que és la roureda de roure martinenc, amb sotabosc de boix. Aquesta és la comunitat vegetal que es troba a les zones més fresques i humides. A les zones més seques i càlides es troben les pinedes de pi roig amb alguns bosquets d’alzina muntanyenca.

Remuntant la pista principal, passat el torrent de la Sauva Negre, a la dreta, obrirem una tanca de fil de pastor elèctric, i arribem a la Font del Barbot, suggència d’aigua de rieres del subsòl. Més endavant, la poua de glaç de la Font del Barbot. a la dreta de la pista forestal, sense volta.

Desfem el camí i retornem a la pista principal anterior, i remuntem el torrent del Soler. Arribem a la pista, que a l’esquerra si pugem, hi ha la parròquia de Santa Coloma Sasserra, que la formava una quinzena de cases de pagès, quan es va agregar a mitjans del s. XIX a la parròquia de St. Andreu de Castellcir . Si pugem, trobarem el conjunt format per l’església, que data del s. XI, que té unit el mas Giol i el cementiri a l’altre costat, i un prat amb un roure monumental, una creu de pedra i una gran rectoria a l’extrem del prat.

Sense pujar-hi, en aquest punt anirem a la dreta, deixant la pista descrita que puja a Santa Coloma Sasserra , i remuntem termejant Collsuspina (Moianès) i Balenyà (Osona). Trobarem a la dreta les basses del Soler, i seguint amunt per pista principal, a la dreta, el mas Mirambell enlairat.

La pista guanya alçada per bosquet, i on podrem observar en els marges, a partir d’aquesta cota, altitud 840m, vàries espècies de flora, però en destacarem pel microclima d’aquest punt, el desenvolupament de la carlina daurada.
Ja fem els últims revolts que menen a la pista que va per dalt la carena, i que quan la trobem, a la dreta ens duu a la casa de la Collada, punt més septentrional de la conca del riu Tenes, per poc troç, terme de Balenyà, objectiu que ens vàrem proposar per la Remuntada a peu de riu Tenes. A sobre de la casa, observem el turó rocós, anomenat La Creu de 994m. Ens trobem aprox. a uns 950 m. d’alçada, a prop del Coll de la Pollosa. En aquest punt, cap al Est, les aigües menen cap a riu Llobregat ( riera de Fontscalents), i al Nord-Est, cap al riu Congost.
Proseguim la caminada, cap a l’esquerre pel sender de la Collada amb magnífiques vistes del Pirineu al fons, amb el Puigmal i el Canigó, i més propers, el Puigsacalm, els cingles d’Aiats, el Far, el Montseny, i a mesura que ens apropem a Collsuspina, les prespectives sobre Gallifa, Sant Llorenç del Munt, Montserrat i Moià.

Pel sender de la Collada, direcció a Collsuspina, passarem pel bosc de Casanovas,
bosc de roures on hi trobarem isolats, 3 roures monumentals alineats, i entrarem pel antic camí Ral de Manresa a Vic que mena al carrer Major i nucli antic , desenvolupat al s. XVIII, a partir de diversos hostals situats arrant del camí Ral, aprofitant l’auge econòmic que comportava el fet de ser un lloc estratègic de pas.
Arribats a Collsuspina, donem per finalitzada, la Remuntada a peu del riu Tenes, 5 etapes, de grans contrastos, i el riu com a guia.
Gràcies a tothom…

 

Horaris, inscripcions, normativa, dinar de Germanor i mapa per la 5a. etapa:

 • El lloc de trobada, serà davant de la Llar d’infants, punt d’informació i Pavelló de Castellcir, a les 7:45h.
 • Sortida a les 8:00h. Es preveu arribar a Collsuspina a les 13:00h. aprox. A partir d’aquesta hora, hi haurà disposició de BUS, per retornar a Castellcir, punt d’inici, pels participants que hagin fet la reserva.
 • Cal dur esmorzar, beguda, roba i calçat adequat, per a caminar unes 4 hores aprox..
 • Cal fer la inscripció anticipada per aquesta etapa.
 • En la propaganda hi ha 4 possibilitats de preus d’inscripció, Adult i Menor, on s’ofereix
 • per part de l’organització un compte i un e-mail, per sol.licitar amb el preu, el transport de BUS pel caminador que ho vulgui i assegurança d’accidents temporal d’un dia pels caminadors que no en tinguin (obligatòria). El dijous inclòs, abans de l’ etapa, es tancarà el període d’inscripció. Cal enviar a l’e-mail facilitat, el full d’ingrés i les dades següents de cada participant: nom, cognoms i DNI, per tal de facilitar l’Organització de La Remuntada.
 • Per aquesta etapa, 5ena. i final, de Castellcir-la Collada-Collsuspina, un cop realitzada, a partir de les 14:00h, al Pavelló de Castellcir, lloc del punt de sortida de l’etapa, a tots els participants i amics que ho desitgin, en el moment de fer la inscripció anticipada, afegint un suplement de 10 euros per participant, inclou un menú de dinar de Germanor i obsequi de la Remuntada.L’Organització, vol agraïr, un cop més, en aquesta etapa, als propietaris que ens cedeixen pas per poder fer aquesta ruta, com pel pas en els respectius termes i magnífica col.laboració dels respectius Ajuntaments de Castellcir i Collsuspina.

Remuntada del Tenes – Tram 4/5

4a. Etapa , pel diumenge dia 15 de maig de 2016:

De l’aparcament de l’Escola de St. Quirze Safaja fins a l’Espai de Llar d’infants, Punt d’Informació i Pavelló de Castellcir. Recorregut de 8,8kms i 400mts de desnivell positiu.

Optatiu l’ascens i descens al Castell de Castellcir o de La Popa, ja que hi som, que allarga el recorregut a 14,40kms i 560 mts de desnivell positiu.

mapa 4

Descarrega’t el fitxer Cartell Remuntada Tenes 2016

 

Punt de Sortida:   Punt de Sortida

 

A punt, la 4a. etapa de la Remuntada del riu Tenes 2016, caminada matinal, tipus travessa, linial, organitzada conjuntament amb entitats excursionistes i associacions conservacionistes i de respecte a la flora i fauna, amb la col.laboració i suport d’Ajuntaments i entitats privades.

Objectiu, remuntar el riu Tenes, sempre el més a prop possible a la seva llera, alternant el marge dret i esquerra del riu, aprofitant part del camí fluvial del Tenes existent i altres vegades corriols i camins ramaders pròxims, veurem i ens endinsarem al patrimoni d’interès (geològic, arquitectònic, històric, flora, fauna, etc…) que hi ha al llarg del recorregut.

En la 4a. etapa, des de St. Quirze Safaja, situats a l’altiplà del moianès, remuntant el riu, seguirem el que podria ser, l’antiga via romana de Caldes a Vic per Collsuspina, que seguia la vall, i passarem per l’assentament antic de Castellcir, envoltats de boscos d’alzines, roures, pins rojals, d’algun faig, vegetació baixa de matolls, i aprop del riu, del bosc de ribera, amb clarianes de conreu de cereals i en zones concretes de llegum. Continuarem el repte, remuntant el riu Tenes, per una de les capçaleres, la de la riera de Castellcir. Aprop del riu trobarem, com en les etapes anteriors, l’aprofitament de l’aigua, constant, font de vida, en forma de presa que reté l’aigua, per a ús de boca i rec, alguna xarxa de rec, restes de l’economia rural conectada amb l’urbana a través de les poues de glaç i molins fariners, i assentaments dels masos dispersos, la figura del Castell de l’alta edat mitjana, la parròquia, etc…

Els ruixats d’aquest mes d’abril i maig, han permès l’esclat dels colors de la vegetació dels boscos, marges i camps de conreu, i ens permetran gaudir de les escorrialles d’aigua dels torrents i riera, que formen el Tenes, peculiaritat en moments puntuals de l’any, en aquest indret.

El recorregut, parteix, de l’aparcament de l’Escola de St. Quirze Safaja, direcció a la carretera BV-1341, deixarem el sender que remonta el marge dret del riu fins l’alçada de l’Ajuntament, com el camí paral.lel a la carretera. Creuem la carretera, i per sender a l’esquerra, ascendim uns 400 mts. fins a trobar la part final de la pujada empedrada Màrius Torres, dedicada al poeta lleidatà, que va al nucli del poble. Al carrer Major, a la dreta, cap a la plaça i al costat de l’esbelt campanar de l’església parroquial dedicada als màrtirs Sant Quirze i Santa Julita , al capdamunt d’un espadat anomenat “La Mola”, deixarem el sender senyalitzat de la ruta Màrius Torres, i ens dirigirem a l’esquerra, per carrer asfaltat cap a l’embassament del Tenes i Centre Cívic del Parc de l’Aigua. Seguim per la pista principal, i ja per pista de terra, i deixant el parc a l’esquerra, entrem pel pas de les finques del mas can Gall i mas Vilardell, pel marge esquerra del riu Tenes.

Seguim per la pista deixant a la dreta, el pas mas can Gall, i creuem el riu, pel passant o gual, final de l’embassament, entrant al terme de Castellcir, i confluència amb el torrent

de Cerverisses. Pel marge dret, i per pista remuntem el riu Tenes, fins a un revolt de la pista que mena cap al mas Vilardell. Deixem la pista i agafem sender central, paral.lel al riu.

Construït en un marge, a la nostre dreta, trobarem la poua Vilardell, sense coronació amb la cúpula perduda i les parets laterals, conservant-se parcialment, fet de construcció de pedra seca amb carreus ben col.locats.

Seguint, i havent creuat un pas de tanca, creuem el riu Tenes, al marge esquerra, i per pista, uns metres més endavant, la deixem, i agafem un corriol, a l’esquerra, frondós de vegetació, que ens duu, a creuar el torrent del Bosc, en un punt del riu Tenes, on conflueixen, la riera de Castellcir i el torrent del Bosc, lloc obac, amb salt d’aigua, gorg, bauma , i situant-se davant del Molí Nou del Bosc. Aquest molí, que se’n fa referència des de l’any 1791, que consta com a habitat i pròsper, era el darrer, d’una sèrie de 3 molins hidràulics fariners que aprofitaven la mateixa aigua, passant-se-la de l’un a l’altre, del molí superior, el Molí del Bosc, a un de més al sud, el Molí del Mig, i finalment, i més avall, aquest, el Molí Nou del Bosc.

Encara és una bona mostra, i es conserva alguna dependència. A través de la porta d’accés al molí, l’obrador amb detalls dels dipòsits de la sala de mòlta, és una sala amb una magnífica volta, conservant al sostre la fusta que movia la maquinària, i columnes robustes a l’interior, i a l’exterior, darrera l’obrador, la casa del moliner, de 2 plantes, que la vegetació cobreix, i voltant-lo descobrim el pou que duu l’aigua de la bassa al carcabà del molí, el canalet que retornava l’aigua al riu, i l’espai de la bassa, que creuarem per seguir remuntant.

Atravessem el llit del riu, i pel marge dret, a la dreta, pel corriol, el resseguim, i al final del corriol amb ziga-zaga, guanyem alçada i vistes, i paral.lels al riu, passarem pel costat dels masos de can Sants, la Vileta, el Jaumet, i al final de la represa del riu, a la dreta, abans de la presa de can l’Antoja, pel Passant de Sant Andreu, ens desviarem per visitar l’església vella de Sant Andreu de Castellcir, mencionada en documents a l’any 939, de planta basilical amb absis ben conservat, i posteriors reformes, amb cementiri, la rectoria vella i també al costat, el mas de cal Tomàs.

En aquest punt esmorzarem.

Referem el camí anterior, de baixada fins passat el Passant de Sant Andreu, i més amunt, ens desviem a la dreta, direcció a ca l’Antoja, vorejant la finca, aprop del la riera, al costat de la represa, lloc on, no hi manca aigua mai, continuarem per pista, i aprop on hi ha una cruïlla de camins, a l’esquerra pugem a Castellcir, i a la dreta cap a Santa Coloma Sasserra i Collsuspina. En aquest punt, hi ha l’opció, d’allargar la ruta, i fer l’ascensió al Castell de Castellcir o de La Popa. En aquest cas, remuntant, en el segon desviament a la dreta, creuant pas de tanca, deixant la pista principal, ens enfilarem entre camps de conreu i caps de bestiar pasturant en aquesta època, per gaudir de les vistes que proporciona la talaia del castell, aquest, “nou castell”, posterior al castell anomenat de Tenes, hipòtesi, que podria donar nom al riu, el qual es creu que el seu emplaçament era pròxim al riu, situat aprop de l’antiga via romana. Del Castell de la Popa, observem a grans trets, les restes de l’escala que dóna accés, sense barana esmentada al s. XIII, l’entrada a la sala central o l’anomenada Torre de l’Homenatge i la seva volta amb bon estat, les restes de les dependències i de la capella de Sant Martí, etc… Desfarem la ruta fins l’alçada de ca l’Antoja, per remuntar la pista a la dreta cap a Castellcir, utilitzant en els últims revolts, un corriol que mena cap al punt d’arribada.

 

Horaris, inscripcions, normativa, i mapa per la 4a. etapa:

 • El lloc de trobada, serà a l’aparcament de l’escola de St. Quirze Safaja, a les 7:45h.
 • Sortida a les 8:00h. Es preveu arribar a davant de la Llar d’infants de Castellcir a les 13:30h. aprox. A partir d’aquesta hora, hi haurà disposició de BUS, per retornar a l’aparcament de l’escola de St. Quirze Safaja, pels participants que hagin fet la reserva.
 • Cal dur esmorzar, beguda, roba i calçat adequat, per a caminar unes 4 hores aprox..
 • Cal fer la inscripció anticipada per a cada etapa. En la propaganda hi ha 4 possibilitats de preus d’inscripció, Adult i Menor, on s’ofereix per part de l’organització un compte i un e-mail, per sol.licitar amb el preu, el transport de BUS pel caminador que ho vulgui i assegurança d’accidents temporal d’un dia pels caminadors que no en tinguin (obligatòria). El dijous inclòs, abans de de l’ etapa, es tancarà el període d’inscripció. Cal enviar a l’e-mail facilitat, el full d’ingrés i les dades següents de cada participant: nom, cognoms i DNI, per tal de facilitar l’Organització de La Remuntada.

– Si el temps ho permet, l’última etapa, 5a., de Castellcir a la Collada i Collsuspina, està programada pel diumenge dia 19 de juny de 2016. Degut a l’ajornament de la 3a. etapa, per pluja, La Remuntada, va quedar traslladada en dates, un mes.

– L’Organització, vol agraïr, un cop més, en aquesta etapa, als propietaris que ens cedeixen pas per poder fer aquesta ruta, com pel pas en els respectius termes i magnífica col.laboració dels respectius Ajuntaments de St. Quirze Safaja i Castellcir.

 

Remuntada del Tenes (noves dates)

-Benvolguts-uses excursionistes,

En nom de les entitats organitzadores de la Remuntada, i degut a l’ajornament per pluja de l’etapa 3, del dia 20-03-2016, s’ha decidit traslladar un mes les dates de les etapes, 3, 4 i 5.
Per tant,
la 3a. etapa, pel dia 17-04-2016,
la 4a. etapa pel dia 15-05-2016,
la 5a. etapa pel dia 19-06-2016.

A tots i totes els/les participants que vàreu fer les inscripcions pertinents, del servei de BUS i Assegurança temporal d’un dia, us mantenim la mateixa condició d’inscripció pel proper dia 17-04-2016, 3a. etapa Bis, de Riells del Fai a Sant Quirze Safaja.

Adjuntem la descripció de la ruta, etapa 3, BIS.
Remuntada Tram 3/ 5

Hi ha la possibilitat d’alguna inscripció més.

A tots i totes els/les participants, us agraïm la vostre fidelitat i paciència, i us esperem a la propera etapa.

Salut i bones caminades!!!

Entitats Organitzadores de la Remuntada.